piatok 22. augusta 2014

Môj svet, tvoj svet, náš svet...



Pilotný príspevok bude o priblížení a vysvetlení pojmu SCRAPBOOKING. Začneme teda celkom od začiatku. 


Čo je "scrapbooking", aký je jeho pôvod i samotný pôvod slova?

Názov je odvodený z anglického slova scrapbook, ktoré je zložené z dvoch slov: scrap (útržok, ústrižok, odpad) a book (kniha, album), preto scrapbookingom môžeme označiť tvorbu a ozdobovanie kníh či albumov rôznymi zvyškami, odpadovým materiálom. Je to teda doslova proces vytvárania umenia zo smetí. Vieme však aj to, že scrapbooking ako umenie nemá so smetím veľa spoločného. Niektoré materiály využívané na túto techniku sa naozaj pohybujú vo vysokých cenových reláciách.


Scrapbooking kedysi


Za kolískou scrapbookingu sú síce považované USA, ale scrapbooking sa objavuje už v 15. storočí v Anglicku. Boli to skôr zošity so zápiskami, v ktorých boli uložené recepty, citáty, básne, listy a pohľadnice na pamiatku.
Muži a ženy, ktorí zostavovali zápisníky a albumy v 18. storočí, mali úplne iné predstavy o potrebe vytvárať albumy a aj o ich vzhľade. Tieto albumy priateľstva obsahovali ručne písané básne, venovania od priateľov a príbuzných, pramene vlasov, rôzne stužky, výstrižky či akvarelové skice. Vyzeralo to podobne ako na týchto fotografiách (Album priateľstva Anne Wagner z 1795-1834).








 (zdroj: Wikipedia)


Vedeli ste, že albumy tvorili aj Abraham Lincoln, Thomas Jefferson, Susan B. Anthony či Mark Twain? V časoch povstania amerického ľudu bol scrapbooking jedným zo spôsobov odovzdávania zvykov a tradícií, zachovávania histórie pomocou obrázkov a svedectiev. Od momentu šírenia fotografií (1826) boli tieto spájané so scrapbookingom. Konkrétne, keď sa objavili prvé fotoalbumy, začali sa ozdobovať ústrižkami novín, poznámkami, sušenými kvetinami alebo iným materiálom, aby nadobudli charakter pamätníka a aby sa podčiarkla emócia spojená s jednotlivými fotografiami.
Za priekopníčku moderného scrapbookingu je považovaná Američanka Marielen Christensen, ktorá vytvorila kolekciu viac ako 50 rodinných albumov, ozdobených a zviazaných kovovými krúžkami. Na konferencii v Salt Lake City v štáte Utah predstavila túto svoju zbierku, ktorá vzbudila obrovský záujem, čo povzbudilo autorku k otvoreniu prvého obchodu s potrebami pre scrapbooking, ktorý funguje dodnes. Marielen premenila svoje hobby na priemyselné odvetvie, vznikalo množstvo ďalších obchodov s materiálom. Spolu s manželom v roku 1981 publikovali knihu "Keeping memories alive" (Uchovávať spomienky živé) a začali propagovať acid-free materiály (bez kyseliny).


Scrapbooking dnes

V dnešnej dobe sa scrapbooking stáva čoraz obľúbenejším koníčkom a vo veľkej miere k tomu prispieva aj internet, ktorý spája šikovných scrapbookerov na celom svete.Práce uverejnené na stránkach nám mnohokrát vezmú dych, sú precízne vyšperkované do posledného detailu s použitím  množstva kreatívnych materiálov. Svedčia o kreatívnosti a fantázii fanúšikov tohto druhu umenia.
Hoci je scrapbooking predovšetkým metódou ozdobovania stránok albumov s fotografiami, možnosti jeho využitia sú neohraničené. Využíva sa pri výrobe pohľadníc, kartičiek, pozvánok, škatuliek, darčekových vreciek, kalendárov, receptárov, obalov na CD a podobne.
Základnými materiálmi používanými pri technike scrapbooking sú  papiere rôznej gramáže, farby, štruktúry a vzorov, ďalej glitre, gély, výseky, svorky, priechodky, nálepky, kvetiny, pečiatky, rôzne kovové, látkové, drevené komponenty, šnúrky, krajky, stužky, gombíky a podobne.
Môžete prípadne recyklovať a využiť aj neplatné cestovné lístky, staré krajčírske meradlo, vystrihnuté písmená z novín, sušené štvorlístky, šnúrku z topánky, zvyšok látky, stuhy, jednoducho, fantázia nemá hranice. 
Tu sú ukážky prác známych tvárí z dnešného sveta scrapbookingu:


Georgia Heald


Amélie Mordret


Nadia Cannizzo


Olga Heldwein

Zopár projektov vytvorených slovenskými šikovnými rukami je aj tu:


Lucia Barabas



Daniela Dekanová



Scrapbooking je teda umením, metódou, jednoducho cestou k ručne vytvorenému dielu za pomoci (predovšetkým) papiera. Pomocou tejto veľmi kreatívnej činnosti môžeme ozdobiť pohľadnice, albumy, krabičky a kartičky a tieto sa pomocou nášho nápadu a pár kúskov materiálu stanú originálnymi, jedinečnými.  Veľmi príťažlivá metóda pre ľudí z celého sveta. Ak radi skúšate nové techniky, obľubujete pracovať s farbami a médiami, alebo si len tak „doodlovať“ pri telefonovaní či trhať papier na kúsky, potom je to cesta práve pre Vás.


3 komentáre:

  1. Skvelý článok, Janka! Len som ho tak zhltla. Tieto veci si nám vravela už na kurze, ale aj tak som si to chcela pripomenúť. :) A ďakujem aj za prezentáciu môjho layoutu Believe ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásny článok, ďakujem že som sa stala súčasťou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem Janka :) aka cest :) Super blog a prispevky, len tak dalej! :)

    OdpovedaťOdstrániť