streda 10. marca 2021

Eternal Today


Art journaling je jednou z techník, ktorým sa na Slovensku venuje menej ľudí. Tento spôsob tvorenia akéhosi denníka si však získava stále viac priaznivcov. Mieša sa v ňom slovo s obrazom, plány  so spontánnosťou a bežná denná rutina s umením. Môže mať aj funkciu zošita, kde si skúšame nové výtvarné techniky a materiály, vzájomne ich kombinujeme a experimentujeme. Tak sa naša fantázia rozvíja. Art journal však zároveň môže byť formou art terapie, ak v ňom vyjadrujeme svoje emócie, zážitky, túžby, vyjadrenia stavu alebo situácie. 
Denisa vyjadruje svoje emócie väčšinou prostredníctvom mixed media techník. Tento art journal je z jej dielne. Šikulka!




Art journal nemá striktné obmedzenia alebo pravidlá, vzniká úplne slobodne. Má byť autentický, jedinečný, proste ten NÁŠ. Mnohokrát ho vytvárame intuitívne, niektorí jednotlivci však majú presnú koncepciu jeho tvorby, niekedy nás inšpiruje úsek života, fotografia, citát či maličkosť. ktorú si všimneme. 
Existuje veľa tutoriálov, ako si zhotoviť taký artjournal. Možno však netreba kopírovať postupy, ale snažiť sa o vlastnú cestu, podobne ako v živote si každý hľadá tú svoju.
Počas tvorby nám pomôžu spolupracovať myšlienky a vo fáze procesu sa môžu ozvať hlasy, napr. "čo keby som naniesla farbu prstami?....čo sa stane, ak odtlačím podrážku topánky namiesto pečiatky.... a tú fotku môžem roztrhnúť, lebo taký mám momentálny pocit (niekoho by som roztrhla)..... táto farba vedľa tejto veľmi dobre ladí...." jednoducho je to skúmanie, posúvanie hraníc v oblasti kreativity.





A čo vám k tomu treba? Zvyšky materiálov (môže to byť čokoľvek), nejaký základ (zošit, stará knižka, vypísaný diár "po funuse ...). Základ by mal mať pevnejšie stránky z dôvodu nanášania farieb, lepidiel a pod. Ak sú stránky tenké, môžu sa dve alebo viac zlepiť, aby podklad spevnel. Ak chceme pracovať s farbami a inými médiami, je vhodné stránky zabezpečiť gessom kvôli nenasiakavosti. Ak však chcete v art journali vytvárať len koláže, nie je gesso potrebné. 
Zvyšok je na vás. Povoľte uzdu svojej fantázii, nerobte stránky príliš hrubo vrstvené, myslite na to, že do art journalu budete robiť viac vpisov. NIČ NEMUSÍ BYŤ DOKONALÉ! To si zapamätajte. K stránkam sa môžete vracať, niečo pridať, dopísať... 
Želám vám, nech vás to chytí za srdce!





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára