utorok 2. decembra 2014

O múze

Inšpirácia – slovo, ktoré milujeme aj nenávidíme. Na jednej strane nám dáva slobodu umeleckého prejavu, na strane druhej nás pobáda k napodobňovaniu iných.
Preto by som sa tu chcela rozpísať o tak často skloňovanom, ale napriek tomu zle interpretovanom slove a poskytnúť návod ako, čím, kým sa nechať inšpirovať.


Inšpirácia nie je proces, ktorý vidíme vo videu na youtube.com a snažíme sa skopírovať tento postup. To je iba jednoduchá cesta k výsledku, ktorý s našou inšpiráciou nemá nič spoločné. Nechajme ju teda inšpiráciou a svoju vlastnú si nazvime MÚZA.

Wikipedia hovorí (okrem výkladu z gréckej mytológie), že múza je žena, ktorá inšpiruje (väčšinou básnika, umelca, maliara, hudobníka, dizajnéra...), ale tiež samotné nadanie, nápad, umenie.
Múza  je niečo, čo nás pri tvorbe ovplyvní a v konečnom dôsledku poskytne aj satisfakciu v podobe radosti už zo samotnej práce, nehovoriac o výsledku. Nikdy vopred nevieme, kedy nás navštívi, často prichádza neskoro večer alebo v noci, priťahujú ju maličkosti a zásadne nás nenavštevuje, keď si „dupneme“. Často stačí okamih, aby začala naplno mávať svojimi tvorivými krídlami.


Ak nás múza opustí a nevracia sa späť, čo robiť?
Každý z nás to už zažil. Inšpirácia neprichádza, v hlave máme prázdno a kreativita je na bode mrazu. Kde sa podela? Prečo dnes, keď mám chuť niečo tvoriť, mi to jednoducho nejde, nemám nápad?  Za všetko môže múza. Iste ste už počuli o jej bozkoch. Múza má právo odísť a vrátiť sa, nie sme jej zamestnávateľom 24 hod. denne. Dovoľte jej to, spadne z vás napätie a tlak, myseľ sa uvoľní, batérie dobijú a múza má znova otvorený priestor na návrat.

Použite svoje zmysly, oddychujte, majte dobrú náladu, nadchnite sa pre niečo konkrétne, buďte zvedaví... Inšpirácia je všade okolo vás!

Veľa čítajte, všímajte si veci okolo seba, aj najmenšie detaily, a zapisujte si ich. Zapisujte si všetko, zaujímavé myšlienky, ktoré vám napadnú, zážitok alebo dôležitý dotyk, pocit z knihy, z dobrého jedla, názov filmu, ktorý sledujete, vetu, ktorú počujete prvú po prebudení... niekedy je múza zakliata práve v týchto slovách. A očistite svoje myšlienky, treba ich preriediť, pretože múza nemá kde tancovať, keď je v hlave príliš tesno. Urobte si nikým a ničím nerušené pohodlie a zatvorte oči a nechajte myšlienky zbytočne zaťažujúce mozog  jednoducho odplynúť. Zhlboka dýchajte v tichu alebo počúvajte hudbu.

Sledujte tvary, línie predmetov, osôb, snažte sa v nich nájsť tvar pre niečo iné. Alebo nájdite nový tvar pre váš projekt v bežných predmetoch, ktoré nás obklopujú. Geometria disponuje brutálnou škálou tvarov.

Alebo zmeňte prostredie, pobyt na vzduchu tiež umožňuje prevetrať myšlienky. Vnímajte vánok, vôňu, zvuky v prírode. Robte to prirodzene, nie nasilu, nechajte sa iba unášať a ventilujte každodenný stres.

Choďte na výstavu, na koncert, do divadla, do knižnice, je tam množstvo podnetov na prebudenie múzy.

Pozorujte svoje deti, rodičov, ľudí na prechádzke, kresby detí v škôlke, písmo na obálkach časopisov, dotýkajte sa, vnímajte štruktúry materiálov, pozerajte sa do zrkadla alebo sledujte svet cez sklo fľaše. Vychutnajte si jedlo, jeho farby a vône.

A áno, aj internet nás môže inšpirovať. Nech nás ale konkrétny rukopis či tvorba nepohltí natoľko, aby sme podľahli pokušeniu vyskúšať „to isté“. Vyberte si jeden prvok a nechajte pracovať Vašu fantáziu, aby vzniklo niečo neopakovateľné a hlavne Vaše.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára