piatok 29. augusta 2014

Nedá sa to odlepiť!


Túto vetu použijeme najčastejšie vtedy, keď si sadneme na žuvačku. Ktorý produkt si však vybrať, keď chceme, aby lepený spoj pevne držal? Samozrejme, že každý z nás najprv hľadí na cenu, ale po čase zistí, že sa mu elementy z projektov odliepajú alebo sa papier po uschnutí lepidla vlní. Aj vy hľadáte "to správne" lepidlo? Poďme hľadať spolu v lepidlách, ktoré pevne držia a pritom nevlnia papier. A, samozrejme, neobsahujú kyselinu.


Všeobecne lepidlá v scrapbookingu delíme nasledovne:

ZÁKLADNÉ

Do tejto skupiny patria lepidlá v tyčinke, tekuté lepidlá, pasty, rollery, lepiace perá a fixy.

Podľa mojich osobných skúseností by som na prvú priečku v tejto skupine zaradila lepidlo v tube MAGIC od výrobcu Kamaben, ktoré je elastické, po vyschnutí priehľadné a výborne sa hodí na každý povrch. Dlho schne, takže počas práce máte čas opraviť nerovnosti, niečo pridať alebo zmeniť. Vyrába sa s klasickou koncovkou alebo s predĺženou na jemnejšie nanášanie. Osobne odporúčam nerobiť pri otváraní dierku opačnou stranou vrchnáčika, ale len jemnou ihlou alebo špendlíkom, aby nám z tuby nevytekal rýchlo a naraz. Tuby tiež majú tendenciu sa lámať a v prelomenom mieste vytekať, preto dbajme pri takomto type lepidla na rovnomerné rolovanie vytlačenej zadnej časti (podobne ako pri zubnej paste). Používajte ho radšej na hrubšie papiere, nie na jemné papiere ani na stužky, pri jemných materiáloch preráža na povrch a nevyzerá to pekne. Okrem dlhotrvajúceho schnutia však toto lepidlo nemá výrazné nevýhody, a preto som sa o ňom tak rozpísala :)

Dobrými tekutými lepidlami sú aj tie od výrobcov Martha Stewart TU, TU a TU a taktiež vynikajúce lepiace schopnosti má Glossy Accent od firmy Ranger TU, ktoré je možné použiť ako lepidlo aj lak v jednom. Ranger ponúka niečo podobné aj vo väčšom objeme, a to médium gloss alebo matt, ktoré sú v plastových dózičkách a nanášajú sa štetcom. Za zmienku stojí aj tekuté lepidlo s aplikátorom od Docrafts Anita´s Tacky Glue.
Podľa toho, koľko toho chcete lepiť alebo ako často lepíte, sú k dispozícii menšie alebo väčšie balenia.

Ďalším druhom základných lepidiel sú lepiace tyčinky, klasické vysúvacie, ktoré neobsahujú kyselinu. Aby sa papier pod ich účinkom nevlnil, je nutné ho nanášať pod rovnakým uhlom po celej ploche, aby vrstva bola rovnomerná a hladká. Nijaké čarovné zaklínadlo na to nejestvuje, stačí pevná ruka a predovšetkým cvik, skúsenosť. Azda najznámejšími lepiacimi tyčinkami sú tyčinky Stick! od Docrafts a lepiace tyčinky rôznych veľkostí od Martha Stewart . Lídrom na trhu je vraj lepidlo UHU (v rôznych formách), ale poviem pravdu, nie som si istá jeho obsahom kyseliny, keďže ho nepoužívam ani nepredávam.

Rollery (alebo tape runners) sú jednoduchým, čistým a rýchlym riešením lepenia papiera. A hlavne netreba čakať, kým vyschnú. Obsluhujú sa podobne ako kancelárska korekčná páska, čiže v plastovom obale je zásoba obojstranne lepiacej pásky, ktorá sa nanášaním odvíja z ochranného papiera a pritlačením a následným potiahnutím rollera sa lepí na povrch papiera. Rollery sa vyrábajú aj vo verzii s rúčkou a odstrihom pásky, tieto sú vhodné pre časté lepenie, vkladá sa do nich dosť veľký zásobník pásky. Zo známych značiek spomeniem Ek Tools, Teresa Collins, Docrafts, Martha Stewart). V rolleroch nemusí byť umiestnená iba permanentná lepiaca páska, existujú rollery s lepiacimi bodkami, štvorčekmi alebo s jemnou páskou určenou na pergamen či hodvábny papier.
Po využití zásobníka netreba kupovať nový roller, stačí kúpiť náhradnú náplň.

Lepiace perá a fixy majú výhodu v tom, že sú pohodlné pri nanášaní cez hrot. Tým, že ich držíme ako pero,vieme lepidlo naniesť presnejším ťahom. Vhodné sú na detaily aj na okraje spájaných materiálov, kde sa vyžaduje presnosť. Niektoré sú po nanesení modrej farby a po vyschnutí sa stanú priehľadnými. Je to preto, aby sme miesta spájania lepšie videli. Aplikátory takýchto lepidiel majú rôznu hrúbku. Môžeme ich tiež využiť na písanie nápisov, ktoré následne posypeme glitrami a necháme vyschnúť. Vznikne nám tak krásne vypuklé a navyše trblietavé písmo.


Poznáme aj lepidlo v pere, po zachnutí ktorého je možné nalepenú vec presúvať ako samolepku (odlepiť a nalepiť znova). Výrobcovia: Kuretake, Martha Stewart, Docrafts, Sailor)
Aby sme boli celkom v obraze, v scrapbookingu existujú aj odstraňovače lepidla vo forme púdru alebo pásky.


LEPIACE ELEMENTY

Do tejto skupiny zaraďujeme obojstranne lepiace penové a silikónové štvorčeky, lepiace bodky, gélové štvorčeky a kvapky, samolepiace fotorožky.
Penové a silikónové štvorčeky a bodky sa vyrábajú v rôznych rozmeroch od 3x3 mm. Bývajú umiestnené na hárkoch, prípadne na páskach alebo na páske v rolleri.
Roller je praktický pri pravidelnom nanášaní napr. kvapiek alebo štvorčekov z pásky na projekty, kde nie je potrebné pokryť lepidlom celý pás, ale prichytiť vrstvy len v bodoch. Pri lepení kvapiek alebo štvorčekov z pásky treba najprv lepiacu kvapku pritlačiť na prvok, ktorý chceme lepiť (napr. kvetinku alebo svorku) a následne odvinúť pásku. Lepiaca bodka zostane na lepenom povrchu.
Penové štvorčeky a bodky sú obojstranne lepiace. Penové elementy sú vhodné na vytvorenie jemného 3D efektu podlepením časti alebo celého motívu (aj viackrát pre vyšší efekt) alebo len na prichytávanie ozdobných častí projektov alebo pohľadníc, pretože nemajú vysokú lepivosť. Odporúčam predovšetkým na papierové drobnosti. Výrobcovia: Docrafts, Dovecraft, Martha Stewart, Joy!




LEPIACE PÁSKY

Sú vynikajúce práve na lepenie papierov, predovšetkým plôch a najmä tenších papierov, pod ktorými presvitá tekuté lepidlo. Pásky sú permanentné, nie je ich vidieť, je to praktický a rýchly pomocník aj na lepenie stužiek, priesvitných prvkov a pergamenu. Môžu sa aplikovať z rollera  (rozpísané vyššie v základných lepidlách) alebo ručne odvíjaním z kotúčika. Páska v rolleri je tenšia lepiaca blana, takže je vhodná skôr na jemné veci, nemá príliš silný lepiaci účinok. Páska z kotúča perfektne lepí vrstvy papiera, ale aj ľahkých kovových či drevených elementov.
NEKUPUJTE SI obojstrannú kobercovú pásku, nie je určená na papier, má tenkú akoby gumovú vrstvu, ktorá sa vlní pri lepení, vznikajú záhyby a taktiež sa výborne lepí na nožnice!

Lepiaca páska môže byť aj dištančná penová, pomocou ktorej vytvárame 3D efekty podobne ako pri penových lepiacich elementoch. Pásku používame na lepenie väčších kúskov.




LEPIACE VANKÚŠIKY

Tieto menej často používané lepidlá sú vhodné na pečiatkovanie. Predávajú sa vo forme penového vankúšika a tekutého lepidla v nádobke, ktoré sa postupne nalieva do vankúšika, vsiakne a samotný vankúšik sa stáva lepivým. Pritlačíme pečiatku na vankúšik, odtlačíme na papier a posypeme glitrami. Zvyšok glitrov zosypeme, necháme vyschnúť a ligotavý motív pečiatky zostane na papieri. Lepiaci vankúšik je možné používať presne tak ako ten na pečiatkovanie, teda aj na ozdobenie okrajov glitrami, drobnými čiastočkami, flitrami, pieskom a podobne.




TAVIACE PIŠTOLE

Pištole sú výborným pomocníkom na materiál, ktorý nemá až taký rovný povrch a potrebujeme ho prilepiť pevne a rýchlo. Rýchlosť schnutia je jeho hlavnou prednosťou, nevýhodou sú snáď iba tzv. nite, ktoré sa ťahajú z lepidla a ktoré je potrebné odstrániť po lepení a taktiež jeho hrubá vrstva. Používa sa napríklad na textilné ozdoby, korálky a ťažšie kovové ozdoby. Toto lepidlo nie je vhodné na zlepovanie väčších plôch papiera, pretože pri vytláčaní sa vytvára nerovnomerný tlak a po nanesení na papier nerovnomerná vrstva. Zanecháva neestetickú stopu, preto je dobré používať ho na materiál, ktorý nie je prisvitný, priehľadný alebo tenký. Odporúčam opatrnosť pri lepení aj odkladaní pištole, tyčinky sa vovnútri pištole tavia pri vysokej teplote, takže treba dávať pozor!



ŠPECIÁLNE LEPIDLÁ

Do tejto kategórie môžeme zaradiť napr. lepidlo v spreji. Prvok, ktorý chceme prilepiť, vložíme do nejakej škatuľky, postriekame sprejom a môžeme nalepiť. Rýchle, praktické, nešpiníme si ruky. Nanášanie množstva sprejového lepidla si však treba nacvičiť, aby to bola tenká vrstva a aby papier nenavlhol.
Ďalším špeciálnym lepidlom je lepidlo s glitrami. Obsahuje drobné čiastočky glitrovalebo malinkých ligotavých úlomkov a nanášame ho priamo na povrch. Nemá klasickú lepiacu funkciu, teda nespája dve vrstvy materiálu, používa sa ako ozdobné lepidlo a je dostupné vo všelijakých farbách.
Ak potrebujeme na projekte zlepiť napr. plast s kovom, použijeme aj sekundové lepidlo, ale naozaj výnimočne a dbáme, aby neprichádzalo do styku s papierom a papierovými ozdobami.


Každý scrapbooker  má svoje obľúbené materiály, lepidlá nie sú výnimkou. Niekomu sa lepšie lepí s tekutými, iný používa radšej pásky či pištoľ. Záleží od zvyku, skúseností, od toho, aký povrch chceme lepiť, či to má byť plocha alebo len drobný detail...
Aké máte skúsenosti vy? Podeľte sa s nimi v komentároch! Vy aj washi priatelia!
Washi? Jaaaj, tak o tom nabudúce :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára