utorok 26. augusta 2014

Slovníček každého scrabookera


Dnešný príspevok bude odbornejší, povieme si niečo o anglických názvoch a takzvanom slovníčku scrapbookerov. Aby sme mohli tvoriť na profesionálnej úrovni, je nutné pár vecí vedieť, aby z pojmu scrapbooking nevzniklo náhodou niečo hybridné, ako napríklad zo štýlu shabby chic. Nevedieť znamená domyslieť si, a to nie je dobré. 
Zatiaľ to bude akýsi zoznam (skôr anglických) výrazov, s ktorými sa stretneme nielen na anglicky písaných stránkach a blogoch, ale ktoré sa taktiež bežne používajú aj na Slovensku. So všetkými názvami a technikami sa oboznámime bližšie neskôr (aj s fotografiami, informáciami a pod.), teraz to bude také malé zhrnutie. Pre niektoré názvy existuje aj slovenský ekvivalent, ale poznám to, väčšinou sa človek (napr. ja) dá nalámať a používa vetu ako: "Tento layout sa mi dobre liftoval, použila som inky a misty od rovnakého výrobcu a vytvorila zaujímavý blending." Ha, že neviete o čo ide? Dočítate sa nižšie.

Zoradila som názvy v abecednom poradí, aby sa vám vo výrazoch ľahšie orientovalo. Začíname :)

A

acetate - priehľadné fólie rôznej hrúbky (niektoré je možné farbiť alebo používať na ne teplovzdušnú pištoľ a tvarovať ich)
acid-free - materiály neobsahujúce kyselinu, v scrapbookingu sa používajú špeciálne papiere, ktoré majú pH7+, nie sú teda kyslé a nespôsobujú rozklad papiera. Acid free môžu byť aj lepidlá, rôzne perá a ozdôbky
acrylic paint - akrylová farba
adhesiveslepidlá, používa sa mnoho druhov (tekuté, obojstranné lepiace pásky, penové štvorčeky a číre lepiace bodky, rollery, lepidlá v pere, lepidlá vo vankúšikoch)
alcohol inkrýchloschnúci atrament neosahujúci kyselinu, ak sa používa na  lesklé povrchy, dosiahneme metalický efekt
alteration - alterovanie alebo "odovzdávanie nového života" predmetu, ktorý už doslúžil, tzv. druhá šanca vytvorená ozdobením technikami scrapbookingu
archival - archívny, s archivačnou kvalitou, zachovávajúci svoju hodnotu
art-journaling - kreatívny prenos našich myšlienok, nálad, emócií alebo spomienok neohraničený formátom, technikou ani materiálom, najčastejšie vo forme zošita či knižky s použitím textu
assemblage - výtvarná technika s 3D efektom, priestorová dimenzia sa vytvára napr. nitovaním, používaním trojrozmerných doplnkov, viazaním, zváraním, ale aj použitím hmoty fimo
ATCArtist Trading Card - umelecké zberateľské kartičky vo formáte 3 1/2 x 2 1/2 inch (8,9 x 6,4 cm)

B

bázapevný základ pohľadnice alebo minialbumu, ktorý ozdobujeme, môže to byť papier s vyššou gramážou, vizitkový papier, prípadne tenší pevný kartón. Môže mať rôzne rozmery.
bindingväzbovanie papiera, albumov, kartičiek, zošitov... Špeciálnymi dierkovačmi sa vytvoria dierky, ktoré sú potom spájané kovovými kruhmi (binders), hrebeňmi, prípadne špagátom. Bindovať sa dá aj iný materiál ako papier, napr. drevotrieska, hrubší kartón alebo CD.
blending - proces založený na vrstvení farby alebo médií na papier, pričom sa vytvára tzv. hmla alebo farebný prechod
bradssvorky, malé ozdobné doplnky v rôznych tvaroch a vzoroch, pod hlavičkou majú dva pliešky, ktoré sa po prepichnutí materiálu roztiahnu, a tým svorka drží pevne na papieri alebo textile. Môže prichytávať viac vrstiev.
bone folderknihárska kosť. Slúži na ryhovanie a vyhladenie ohnutého papiera.
border - okraj
brayermalý gumový valček, ktorý sa používa na rovnomerný náter farby alebo lepidla
buttonsgombíky, prípadne placky rôznych tvarov a vzorov, môžu byť drevené, plastové, kovové, ale aj papierové

C

cardmakingvýroba pohľadníc, kartičiek, tagov, pozvánok, oznámení.
cardstockpevná stránka papiera, jednofarebná alebo vzorovaná, často sa používa v rôznych formátoch ako základ pre prácu (stránku v albume - layout)
circle cutter -nástroj na rezanie kruhov rôznych veľkostí.
cling stamps -gumové pečiatky s penovou podložkou. Prichytávajú sa na akrylový blok a tlačia aj detaily veľmi precízne, presne.
corner roundernástroj, ktorým sa robia zaoblené rohy.
crop-a-dile - dierkovač

D

die-cutspresné kartónové výseky rezané strojom
distressing jedna z metód, ktorá dáva papieru či textilu starý, opotrebovaný vzhľad.
distressing toolnástroj určený na poškodenie okrajov papiera.
doodlesprvky nakreslené voľnou rukou (ak si kreslíte pri telefonovaní, tak to je ono:)
dual pen embossobojstranné embossingové pero

E

embelishment - ozdoba
embossing1. technika vytláčania reliéfneho vzoru na papier, fóliu, tenučký plech, pergamen  pomocou embossingového pera zakončeného guličkou alebo embossingových strojčekov s rôznymi šablónami. Rozoznávame suché embossovanie (vytláčame iba vzor) alebo horúce (vzor nakreslíme špeciálnym perom alebo odtlačíme pečiatkou s embossovacím médiom, posypeme embossingovým práškom a nahrejeme teplovzdušnou pištoľou - vzniká reliéf)
                           2. technika pečiatkovania papierových, drevených a látkových povrchov pomocou pečiatky a špeciálnych lepidiel na konkrétny povrch. Odtlačený vzor sa pokrýva zlatou alebo holografickou fóliou, prípadne velúrom.
embossing powderembossingový prášok, používa sa na posypanie vzoru pri horúcom embossingu, dáva vzoru reliéfny charakter, metalický lesk (napr. zlatý, ak použijeme zlatý prášok)
eyelet - očko, priechodka, malý kovový element s dierkou

F

fonttyp písma (rôznych tvarov a veľkostí)

G

gesso - médium s redšou konzistenciou zo sádry, kriedy, vody a pigmentu, používa sa ako podklad pod farby na papier, drevo, plátno.
glittersglitre, trblietky
glue - lepidlo

H

heat gun - teplovzdušná pištoľ
hot glue gun - taviaca lepiaca pištoľ

CH

charms - miniprívesky (kovové, sklenené, farebné), ktoré používame ako ozdobu
chipboardstyp ozdôb z tenkého tvrdého kartónu, prípadne z peny (machovej gumy), môžu byť samolepiace alebo sa nalepujú obojstrannou páskou či lepivými kvapkami. Bývajú zväčša predávané ako výseky v stránke
I

inkatrament, používa sa na pečiatkovanie papiera alebo elementov, na úpravu okrajov alebo plôch
ink pad - atramentový vankúšik na pevnej podložke, uzatvárateľný

J

journaling - popis k fotografii, využíva písomné prvky, vystrihnuté alebo napísané slová, básne, celé príbehy na vytvorenie zápisníka

K

kit - sada, väčšinou farebne či vzorovo ladiaca

L

layoutstránka v albume
liftkopírovanie stránky iného scrapbookera s využitím svojej kreativity (napr. kompozícia alebo farebnosť zostáva, detaily sa doladia podľa fantázie)
lignin - látka, ktorá spôsobuje starnutie/žltnutie papiera

M

mat - pracovná podložka
moo - malá umelecká forma kartičky s rozmermi 2,8 x 7 cm, môže sa používať samostatne ako tag alebo v skupine troch a viacerých moo, kedy všetky spolu tvoria jeden celok, vzniká z nich napr. minialbum
mist - sprej, hmla, farba v spreji s rôznymi efektami


P

paper clips - kancelárske sponky
paper pad - sada papierov farebne ladiacich (z jednej kolekcie) spojených lepením
passe-partoutrámik, ktorý má vyexponovať obrázok a zároveň chrániť okraje pred poškodením. Zvyčajne je jeho otvor menší ako obrázok, aby mohol dokonale prekryť okraje. Passe-partout môže mať ozdobne vystrihnuté okraje, ktoré tvoria estetický element.
photocorners - fotorožky
project life - forma pamätníka, pozostávajúca zo špeciálnych priehľadných obalov s vreckami, do ktorých sa vkladajú fotografie a kartičky s motivačnými textami alebo komentármi. Hru s project life má na svedomí Ali Edwards a spočíva v každotýždennom zaznamenávaní životných situácií a zážitkov v albumoch s použitím fotiek a materiálu na scrapbooking.
puncher - dierkovač, náradie na vyrážanie dierok, okrem tradičných kancelárskych existujú ozdobné s vyrezávaním rôznych motívov (srdiečka, noty, lístky...). Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach. Okrem klasických, ktoré dierkujú vzor, poznáme ešte rohové (na ozdobenie rohov pohľadníc a kartičiek) a bordúry (dierkujú sekvencie vzorov).

R

rafiavlákna získané z listov palmy Raphia ruffia, ktoré sú vynikajúcim floristickým a dekoračným materiálom
ribbon - stuha
rubber stamps - gumové pečiatky, tvoria presnejší a kvalitnejší odtlačok
rub-ons - odtláčacie obrázky, zvyčajne sa volajú aj kalky, sú to obrázky umiestnené na fólii, ktoré sa odtlačia na iný povrch trením drevenou špachtličkou

S

scissors - nožnice
sequins - flitre
sketch - mapka, ukážka romiestnenia prvkov na stránke
stickers - samolepky
stitchingručné alebo strojové prešitie textilu, papiera...

T

tag - visačka, menovka, ozdobná kartička
title - titulok, názov (obyčajne väčšími písmenami na stránke)
twine - povrázok, šnúrka
template (mask, stencil) - šablóna na prenesenie vzoru plastová alebo z preglejky
trimmer - rezačka papiera


V

vellum - jemný priesvitný papier

W

washi tape - japonské papierové dekoračné pásky


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára