sobota 30. augusta 2014

Poslali ma naši k vašim...



Celý svet už pobláznili! Svojou farebnosťou, použítím na milión spôsobov, skvelými vlastnosťami.
Sú to WASHI PÁSKY
Pre scraperov neodmysliteľná súčasť práce. Pre dizajnérov materiál, ktorý núti pracovať fantáziu. 
Páska washi (čítaj vaši) pochádza z Japonska. Takto sa tam označuje papier, ktorý sa vyrába ručne tradičnými technikami. Niekedy sa môžeme stretnúť aj s názvami washi tape, masking tape, japonská dekoračná páska, ryžová páska a pod. Všetky označujú jedno a to isté. 
Washi je ozdobná papierová páska z japonského ryžového papiera (wa = japonský, shi = papier) a netoxického lepidla. 
Vyrába sa z prírodných vlákien bambusových, konopných, ryžových, ale v Japonsku je najrozšírenejšia výroba z vlákien moruše a z kríkov s čudesnými názvami: Mitsumata a Gampi. Všetky tieto rastliny majú dlhé vlákno, čím sú dané charakteristické vlastnosti washi pásky - pevnosť a elasticita.
Washi pásky sú transparentné, ich vzor teda najlepšie vynikne na svetlých povrchoch, výnimkou je biela, čierna, zlatá a strieborná farba, ktoré celkom dobre kryjú.




Washi nie je len lepiaca páska, jej použitie ohraničuje jedine naša fantázia. Je možné ju aplikovať na všetky povrchy, drevo, kovy, betón, omietané steny, papier, plast, keramiku, sklo atď. Nenecháva na povrchu žiadne stopy (okrem sadrokartónových stien namaľovaných farbou, vtedy sa s odstránenou páskou môže odlúpiť i jemná vrstva farby pod ňou). Washi páska, hoci je papierová, je vodeodolná. Môžete teda kuchynský obklad ňou ozdobený pokojne čistiť navlhčenou utierkou, rovnako dvere či keramické prvky v kúpeľni. Aj tak ale treba mať na pamäti jedno - nie je to večná dekorácia!
Rovnako je odolná voči vysokým teplotám, avšak nie voči styku s otvoreným ohňom.



Ak je nalepená páska suchá a čistá, dá sa opakovane používať, odlepiť a nalepiť znova. Je to super, najmä ak sme urobili chybný krok nalepením nakrivo, vždy to môžeme opraviť. Jej vynikajúcu lepivosť zabezpečuje práve špeciálne lepidlo.
Neobsahuje kyselinu, čo je pre nás, scraperov parádna informácia! Nezanecháva stopu ani na papieri, ani na iných povrchoch, je možné ju strihať, ale aj ľahko ručne odtrhnúť, môžeme po nej písať, kresliť, dekorovať s ňou steny a nábytok, drobnosti v kancelárii, originálne ozdobovať darčeky, vizitky, svadobné stoly i pozvánky, pohľadnice, PC klávesnicu, dokonca nechty!
Je dostupná v tisíckach vzorov a farieb. Vyrába sa v rôznych šírkach (od 6 do 50 mm) a rôznych dĺžkach návinu (od 5 do 15 m). Taktiež sa predáva v sadách farebne či vzorovo podobných pások. Washi nemá len formu pásky, ale k dispozícii sú aj rôzne hrubé bordúry alebo papierové samolepiace kolieska, prípadne ozdoby na hárkoch, ktoré sa využívajú predovšetkým pre dizajn interiéru.



Washi páska je nápad pre všetkých, ktorí sú kreatívni a majú radi stálu zmenu. Sú aj riešením upevnenia obrázkov a fotiek napríklad v prenajatom byte, takýto netreba potom vracať do pôvodného stavu :) Môžete z nich dokonca vytvárať rámiky na fotografie. Dá sa s nimi ozdobiť naozaj čokoľvek, od maličkostí po veľký nábytok. Dokonca je vynikajúcou náhradou za popísané steny pastelkami.
Veľmi obľúbená je v škandinávskych krajinách, kde ju často využívajú interiéroví dizajnéri - minimalisti.


V scrapbookingu sa používa predovšetkým ako ozdoba, ale je možné s ňou aj začistiť okraje, vytvoriť rámiky, prichytiť detaily a podobne.
Tu je malá ukážka vzorov, viac v e-shope





Originálne washi pásky vyrába špecializovaný výrobca Kamoi Kokashi Co., LTD. pod označením mt (masking tape). Spoločnosť funguje od roku 1923, spočiatku vyrábala maskovacie pásky pre priemyselné odvetvie (textil, nábytok, automobily), na kreatívne účely sa začali vyrábať až v roku 2006. Spoločnosť má od roku 2012 dokonca svoje vlastné múzeum v Okayame. Dnes je však na celom svete množstvo výrobcov, ktorých pásky sú rovnako vysokokvalitné a bežne dostupné. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára