streda 27. augusta 2014

Papier a jeho čaro

V tomto príspevku si na mušku vezmeme papier. A to nie hocijaký. Papier by mal patriť do základnej materiálovej výbavy scrapbookera.  Pozor! Zhromažďovanie papiera je vysoko návykové!


Najprv pár slov o kvalite. Keďže chceme, aby naše spomienky ostali "živé", snažíme sa zachovať ich archivačnú hodnotu používaním kvalitných materiálov, ktoré sú špeciálne označované nápisom "acid a lignin free" (obr. nižšie), čiže majú ph 7+, a teda nie sú kyslé. Ako si (poniektorí) pamätáme zo školy, kyselina spôsobuje postupný rozklad papiera. Takisto neobsahujú lignín, ktorý zasa spôsobuje žltnutie papiera. Používajme preto materiály (papiere, lepidlá, ozdoby), ktoré nám zachovajú  projekt v takom stave, ako sme ho práve teraz dokončili. Takéto papiere tiež dlhšie zostávajú farebne výrazné a tiež bezpečné so súčasným použitím fotiek, ktoré majú rovnakú kvalitu. Nestáva sa tak, že pri styku s nevhodným papierom alebo pri lepení nevhodným lepidlom sa nám fotka časom zničí.


Papiere na scrapbooking sa väčšinou produkujú v troch klasických rozmeroch, a to 12x12" (30,48 x 30,48 cm), 8x8" (20,32 x 20,32 cm) a 6x6" (15,24 x 15,24 cm). Vyrábajú sa však aj v iných rozmeroch (A4, A5, A6, US letter a pod.), najčastejšie sa ale využívajú spomenuté tri základné. Papiere 12x12" sa zvyknú predávať samostatne na kusy, v sadách alebo v tzv. "padoch" (v lepených blokoch, v ktorých sa nachádzajú z každého vzoru napr. 2-3 kusy). Dajú sa kúpiť aj v kitoch, teda v sadách, ktoré obsahujú aj doplnky - kvetinky, stužky alebo samolepky či výrezy v rovnakých farbách a vzoroch.
Papiere s rozmermi 8x8" a 6x6" sú predávané zväčša v padoch. Kvôli svojim rozmerom sú vhodné napr. na výrobu minialbumov a pohľadníc. Môžeme ich navzájom kombinovať v celom minialbume a vytvoriť tak oku lahodiaci celok. 


Existujú papiere jednostranné a obojstranné. Tie druhé majú veľkú nevýhodu, pretože sa často nevieme rozhodnúť, ktorú stranu papiera použijeme, obe nás totiž vedia očariť. Vzory sú rôzne, od jednoduchých až po umelecké diela. 
Ďalšou kategóriou je jednofarebný papier. Môže mať jemnú štruktúru alebo je hladký. Môže mať taktiež jadro inej farby ako je jeho povrch a tak trhaním, rezaním alebo embossovaním môžeme dosiahnuť zaujímavé efekty. Štruktúru môžu mať aj vzorované papiere, u niektorých výrobcov, napr. Carta Bella, je to pravidlom.
Na scrapbooking sa používajú aj rôzne iné papiere, napr. ručný, pergamen, hodvábny papier, vlnitý, papierové obrúsky s ažúrou, fóliovaný, so zamatovými prvkami, trblietavý, voskový atď. 


Dôležitou informáciou je gramáž papiera. Papier rozličnej hrúbky sa totiž používa na rozličné veci. 
Cardstock (báza) má zvyčajne hrúbku od 135 do 300 g/m2, používa sa najmä ako základ layoutu alebo sa z neho skladajú minialbumy. Taktiež ho je možné použiť ako základ na výrobu tagov a ATC kartičiek. Papier s menšou gramážou je nevhodné používať ako základ layoutu, pretože pri použití farieb dosť rýchlo navlhne a deformuje sa. Na tento účel odporúčam papier s gramážou nad 180-190 g/m2. Tenší papier je vhodný na papierové doplnky, vystrihovačky, ozdoby alebo na výrobu kvetín. Pre lepšiu predstavu hrúbky papiera - kancelársky papier má 80 g/m2, hodvábny papier má okolo 12 g/m2.


Povieme si ešte na  niečo o pätičke papierov. K rozmeru papiera 12x12" (a niekedy aj iných rozmerov) je pridaná pätička, čiže pásik, na ktorom sú uvedené podstatné informácie - názov výrobcu, názov kolekcie a konkrétneho papiera. Načo nám to je? Aby sme vedeli rozlíšiť a nájsť papiere z rovnakej kolekcie a vytvárať z nich projekty, ktoré budú ladiť farebne aj tematicky. 
Ďalej sú v pätičke uvedené údaje o tom, že papier je "acid & lignin free", rozmer papiera, rok výroby, kód výrobku a často aj krajina pôvodu.



Ak chcete vidieť nejaké to množstvo vzorov, skúste pozrieť tu u mňa v e-shope, ten svoj papier alebo kolekciu iste nájdete :)


Nabudúce trochu viac o lepidlách

1 komentár:

  1. Priznávam sa som závislá na kupovaní a zhromažďovaní papiera :-D

    OdpovedaťOdstrániť