štvrtok 13. novembra 2014

Kompozícia layout-u

Vitajte, dnes sa budeme trošku vzdelávať a povieme si o sketchoch a liftoch :)

Na začiatku tvorby stránky (layoutu) môže byť pre mnohých veľkým problémom kompozícia, teda rozmiestnenie, usporiadanie prvkov stránky tak, aby tvorili kompaktný celok. Samotné slovo kompozícia pochádza z latinského slova "compositio" - skladba, zostava, tvorenie celku z jednotlivých častí. Ide hlavne o estetickú záležitosť. Tento problém zmizne vtedy, keď budeme často, pravidelne tvoriť a ruky budú akosi "samé" ukladať jednotlivé prvky. 

Treba si uvedomiť základné veci - nemaľujeme obraz, nevyvolávame fotografie (preto striktné pravidlá ako zlatý rez sa tu niekedy strácajú alebo naschvál porušujú), ale snažíme sa zachytiť spomienky do jedného vkusného celku.

Aby sme sa naučili správne vystavať kompozíciu, ktorá bude lahodiť nášmu zraku, spočiatku môžeme používať akúsi predkreslenú mapku, kompozičný náčrt, nazývaný tiež "SKETCH". 
Sketch vytvára grafik, ale môžete si ho načrtnúť aj sami. Dajú sa nájsť medzi nimi jednoduchšie aj zložité s množstvom prvkov alebo aj sketch na dvojstránku. Na úvod odporúčam vyskladať layout podľa sketch-ov, ktoré sa dajú nájsť kdekoľvek na scraperských blogoch, napr. TU alebo TU.

Jednoduchý náčrt má takúto podobu: 

zdroj: www.shimelle.com

Zložitejší sketch vyzerá asi takto:

zdroj: www.sketchabilities.blogspot.com


Podobný spôsob vytvorenia kompozície je tzv. LIFT. Je to práca, ktorej východiskom je práca iného scrapera. Podľa oficiálnej definície ide o čo najvernejšie zobrazenie tejto práce zachovávajúc prvky, štýl, farebnosť, teda cca 75% práce pochádza z práce iného. Liftovať sa môžu stránky, pohľadnice, ale menšie formy sa už nezvyknú opierať o iné práce (sú aj výnimky, samozrejme). Existuje aj iná forma liftovania, hra pod názvom "make it yours", ktorá z pôvodného projektu využíva len niektoré prvky.

Keďže by sme mohli povedať,  že v liftovaní ide o kópiu autora, VŽDY tvoríme aj uverejňujeme lift s jeho súhlasom a s uvedením odkazu na prácu, z ktorej sme sa odrazili.  (to červené treba čítať viackrát). Niektorí autori sami vyhlasujú súťaže o najlepší lift, preto sa treba zapájať a precvičiť si aj takto vytváranie kompozície.

A poďme tvoriť!

Najdôležitejší je nápad. Kým začneme naliepať pripravené prvky, premyslime si rozmiestnenie prvkov na stránke (alebo sa inšpirujme inými prácami či sketch-mi), môžeme si jednotlivé elementy skúšobne uložiť. Veľmi pomáha, ak sa počas práce zastavíme, prehliadneme si ozdoby, vymeníme, pridáme alebo odoberieme doplnky, priložíme šablónu.

Pri vytváraní kompozície je dôležitým procesom vrstvenie. Spočíva v nakladaní niekoľkých vrstiev do kompozície. Môžu to byť vrstvy na malej alebo väčšej ploche, menej alebo viac vytvárajúce dimenzionálny efekt od základnej plochy alebo predošlej vrstvy. Vrstvenie je fantastickým spôsobom ako získať trojrozmerný efekt práce, vytvoriť textúru alebo sa hrať s farbami či odtieňmi cez jednotlivé vrstvy . Je to veľmi jednoduchá technika, ale aj tak si vyžaduje cit a trochu cviku v tvorení kompozície z vrstiev. Vrstviť môžeme bez ohľadu na to, aký štýl je nám blízky (mixed-media, CAS...) aj bez ohľadu na to či tvoríme layout alebo sa hráme s menšími formami – pohľadnice, ATC, pozdravy.

A v pokračovaní si ukážeme akými technikami a fintami sa dá urobiť pozadie v layoute.

A keby ste sa rozhodli, že sa vyjadríte projektom, dávam súhlas na lift tejto mojej stránky pre všetkých, ktorí tento príspevok čítajú a ktorí sa pokúsia a odvážia svoje layouty uverejniť. Radi ich pripneme na nástenku Pinterest ako inšpiráciu pre ďalších. Teším sa!


Krásny deň!
Janka


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára